3 tips på var man kan köpa aktier och fonder (på nätet)

<----SNÄLLA, HJÄLP TILL ATT DELA I SOCIALA MEDIER!

Prisutveckling aktier och fonder Sedan Internet slog igenom på 90-talet har alltfler tjänster och produkter börjat finnas tillgängliga online. En av de tjänster som var tidigt ute på nätet var tillhandahållandet av aktiehandel för privatpersoner. Redan mellan år 1996-1999 började allt fler nätmäklare och nätbanker startas upp och möjligheten för privatpersoner att kunna köpa och sälja aktier via sin persondator tog snabbt fart. Idag finns det fullt av nätmäklare på Internet som alla mer eller mindre gör det möjligt att med några få knapptryck köpa aktier på börser över hela världen. Att köpa och sälja aktier har aldrig varit lättare och tiden då man var tvungen att ringa ett telefonsamtal till sin lokala bankkontakt för att kunna köpa aktier är i princip helt bortblåst. Numera köp och säljs det aktier som aldrig förr och var och varannan svensk handlar med aktier på nätet. Om du letar efter en nätmäklare som kan hjälpa dig med din aktiehandel så ska du här få några tips på var du kan köpa och sälja aktier på nätet.

Avanza

En av de största aktiemäklarna på nätet är Avanza. Avanza grundades 1999 och har genom åren vuxit sig riktigt stort och kommit att bli en av marknadsledarna inom värdepappersförsäljning på nätet. Som kund hos Avanza har du möjlighet att spara i aktier och värdepapper från bolag som är noterade på börser över stora delar av världen. Här du handla med aktier från länder så som Sverige, Danmark, Norge, Finland, Italien, England, USA och många fler. Courtaget, dvs den avgift som du betalar för att köpa och sälja aktier är riktigt lågt jämfört med andra aktörer på marknaden. Minimicourtaget skiftar från 0 till 99 kronor beroende på vad och hur mycket du köper och säljer. Hos Avanza kan du välja att spara dina värdepapper i investeringssparkonto, aktie- och fondkonto, kapitalförsäkring eller kapitalförsäkring för barn.

Nordnet

Ytterligare en av giganterna inom aktiehandel på nätet är Nordnet. Precis som Avanza grundades Nordnet i slutet av 1990-talet, närmare bestämt 1996. Sedan starten har även Nordnet växt ordentligt och de flesta svenskar känner nog en eller flera aktieintresserade som gör sina affärer på företagets online-plattform. Nordnet erbjuder möjligheten att köpa aktier i alla nordiska länder plus en rad andra länder världen över. Minimicourtaget för att köpa och sälja aktier är ordentligt pressat och skiftar mellan 1 till 99 kronor. Hos Nordnet kan du välja att spara värdepapper i tre olika sparformer. Dessa sparformer är investeringssparkonto, kapitalförsäkring och aktie- och fonddepå. Har du några frågor kring att öppna ett konto hos Nordnet så har företaget en kundtjänst som svarar både i telefon och på mejl. Telefontiderna är måndag till fredag mellan klockan 08.30 och 18.00.

Aktieinvest

En tredje nätmäklare och aktiesparstjänst som har verksamhet i Sverige är Aktieinvest. Aktieinvest ägs av den ideella organisationen Sveriges Aktiesparares Riksförbund och erbjuder privatpersoner möjligheten att spara i aktier, fonder och olika värdepapper. Hos Aktieinvest trycker man mycket på vikten av månadssparande och det finns en rad olika sätt som gör det möjligt för dig som kund att varje månad sätta in en summa pengar i aktier och fonder. Något som är lite speciellt med Aktieinvests spartjänst är att det är möjligt att köpa andelar av aktier istället för att köpa ett fast antal. Låt säga att en aktie du är intresserad av kostar 1000 kronor, men du har endast 500 kronor att investera. Hos många andra aktörer skulle det inte vara möjligt att spara i denna aktie då du varit tvungen att ha 1000 kronor för att kunna köpa den, men hos Aktieinvest kan du köpa andelar av aktien. Minimibeloppet för denna typ av andelssparande är 100 kronor vilket är ganska tacksamt då summan passar de flesta plånböcker. Precis som hos Avanza och Nordnet är det möjligt att spara i investeringssparkonto, kapitalförsäkring och i klassisk aktie- och fonddepå. Utöver dessa tre sparformer erbjuder Aktieinvest även ett portföljspar. Detta portföljsspar innebär att du som kund slipper att sitta och välja ut aktier och istället får en färdig aktieportfölj med 10 olika aktier. Totalt finns det tre typer av färdiga aktieportföljer att välja mellan och har du inga större kunskaper om aktie- och fondsparande är detta ett utmärkt alternativ. Har du frågor om hur det är att använda Aktieinvests olika spartjänster kan du ringa eller skicka e-post till företagets kundservice.